Page 97 - COMU-DERGI11
P. 97

YEMEK

İskorpit Çorbası
Ispanak Çorbası

Çanakkale Yöresel Ana Yemekleri

Tumbi

Ispanak Sarması

Çırpma

Melki Yemeği

Yumurtalı Tiken

Metez

Melki Köftesi

Tarhanalı Patlıcan

Börülce Köftesi

Lüfer Pilavı                 Melki Yemeği
Lüfer Pilavı - Çanakkale

Patlıcan Kapama

Dolma

Yaprak Sarması

Pazı Dolması

Çanakkale Yöresel Deniz Ürünleri Yemekleri       Tarhanalı Patlıcan
Papaz Yahni
Midye Dolma                                         Malzemeler: 1 kilo patlıcan, 1 su bardağı sütlü tarhana
İstavrit Buğulama                               (göce), 3 adet soğan, 100 gram lor, 2 adet yumurta,
Tuzlu Sardalye - Çanakkale                      yarım demet nane otu, yarım demet maydanoz otu, 1
                                                çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz, ayrı ayrı 4 yemek
Çanakkale Yöresel Salatalar                     kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı
                                                zeytinyağı ve son olarak da 3 su bardağı su şeklindeki
Biber Parpullaması                              malzemelerimizi hazırlıyoruz.

Deniz Börülcesi                                      Hazırlanışı: Öncelikle 1 kg ayırdığımız patlıcanlarımızı
                                                kaynayan suyun içine bırakıp yumuşamasını bekliyoruz. Yumu-
Ahtapot Salata                                  şadıktan sonra patlıcanların üzerine soğuk su döküp ortalama
                                                10 dakika bekleyin. Bu soğuyan patlıcanları ikiye bölün ve iç-
Ahtapot Salata -             İstavrit Buğulama  lerini çıkarın. İçlerinden çıkan çekirdeksiz malzemesini ince bir
Çanakkale Yöresel Turşular                      şekilde doğrayın. Diğer yandan soğanlarımızın 4 yemek kaşığı
                                                ayırdığımız zeytinyağı ile sararana kadar kavurun.
Patlıcan Turşusu
                                                    Ardında ince ince doğradığınız patlıcan içlerini bu soğan-
Yağlı Turşu                                     ların içine ekleyin ve ortalama 5 dakika daha kavurun. Daha
                                                sonra 3 su bardağı sıcak su ekleyip kaynamasını bekleyin. Kay-
Deli Armut Turşusu (Ahlat Turşusu)              nadıktan sonra tencereye sütlü tarhanayı yani göceyi ekleyin
                                                ve kısık ateşte suyu çekilinceye kadar pişirin. Burada dikkat
Çanakkale Yöresel Tatlıları                     etmeniz gereken husus su tamamen bitmesin. Sonrasında ise
                                                tenceredeki malzemeleri ortalama 10 dakika soğumaya bıra-
Peynir Helvası                                  kın. Diğer yandan da nane ve maydanozlarımızı ince ince kı-
                                                yıyoruz. 10 dakika sonra doğradığımız nane ve maydanoz ile
Yumurta Helvası                                 beraber tuz, karabiber ve lor malzememizi de tencereye ekle-
                                                yip karıştırıyoruz.
Halle Şeftalisi Reçeli
                                                    Hazırladığımız bu malzemeyi içini boşalttığımız patlıcanla-
Mafiş                                           rın içine dolduruyoruz. İçlerini doldurduğumuz bu patlıcanla-
                                                rı da 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile yağladığımız tepsiye güzel
Üzüm Reçeli                                     bir şekilde yerleştiriyoruz. Ardından 2 adet yumurtamız ile 1
                                                yemek kaşığı zeytinyağını karıştırıp tepsiye dizdiğimiz patlıcan-
Üzüm Reçeli - Çanakkale                         ların üzerine sürüyoruz. Ardından da tepsimizi fırına veriyoruz.
                                                Patlıcanlarımızın üzeri pembeleşinceye kadar fırında bekletiyo-
Oturtma (Samsa, Samsı)                          ruz. Sonrasında ise tepsimiz fırından alıp servis ediyoruz.

Kiraz Reçeli                                                  ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ 95

Kabak Reçeli                 Mafiş
İncir Dolması

Basma Helvası
   92   93   94   95   96   97   98   99   100