Page 97 - COMU-DERGI11
P. 97
YEMEK
İskorpit Çorbası
Ispanak Çorbası
Çanakkale Yöresel Ana Yemekleri
Tumbi
Ispanak Sarması
Çırpma
Melki Yemeği
Yumurtalı Tiken
Metez
Melki Köftesi
Tarhanalı Patlıcan
Börülce Köftesi
Lüfer Pilavı Melki Yemeği
Lüfer Pilavı - Çanakkale
Patlıcan Kapama
Dolma
Yaprak Sarması
Pazı Dolması
Çanakkale Yöresel Deniz Ürünleri Yemekleri Tarhanalı Patlıcan
Papaz Yahni
Midye Dolma Malzemeler: 1 kilo patlıcan, 1 su bardağı sütlü tarhana
İstavrit Buğulama (göce), 3 adet soğan, 100 gram lor, 2 adet yumurta,
Tuzlu Sardalye - Çanakkale yarım demet nane otu, yarım demet maydanoz otu, 1
çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz, ayrı ayrı 4 yemek
Çanakkale Yöresel Salatalar kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı
zeytinyağı ve son olarak da 3 su bardağı su şeklindeki
Biber Parpullaması malzemelerimizi hazırlıyoruz.
Deniz Börülcesi Hazırlanışı: Öncelikle 1 kg ayırdığımız patlıcanlarımızı
kaynayan suyun içine bırakıp yumuşamasını bekliyoruz. Yumu-
Ahtapot Salata şadıktan sonra patlıcanların üzerine soğuk su döküp ortalama
10 dakika bekleyin. Bu soğuyan patlıcanları ikiye bölün ve iç-
Ahtapot Salata - İstavrit Buğulama lerini çıkarın. İçlerinden çıkan çekirdeksiz malzemesini ince bir
Çanakkale Yöresel Turşular şekilde doğrayın. Diğer yandan soğanlarımızın 4 yemek kaşığı
ayırdığımız zeytinyağı ile sararana kadar kavurun.
Patlıcan Turşusu
Ardında ince ince doğradığınız patlıcan içlerini bu soğan-
Yağlı Turşu ların içine ekleyin ve ortalama 5 dakika daha kavurun. Daha
sonra 3 su bardağı sıcak su ekleyip kaynamasını bekleyin. Kay-
Deli Armut Turşusu (Ahlat Turşusu) nadıktan sonra tencereye sütlü tarhanayı yani göceyi ekleyin
ve kısık ateşte suyu çekilinceye kadar pişirin. Burada dikkat
Çanakkale Yöresel Tatlıları etmeniz gereken husus su tamamen bitmesin. Sonrasında ise
tenceredeki malzemeleri ortalama 10 dakika soğumaya bıra-
Peynir Helvası kın. Diğer yandan da nane ve maydanozlarımızı ince ince kı-
yıyoruz. 10 dakika sonra doğradığımız nane ve maydanoz ile
Yumurta Helvası beraber tuz, karabiber ve lor malzememizi de tencereye ekle-
yip karıştırıyoruz.
Halle Şeftalisi Reçeli
Hazırladığımız bu malzemeyi içini boşalttığımız patlıcanla-
Mafiş rın içine dolduruyoruz. İçlerini doldurduğumuz bu patlıcanla-
rı da 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile yağladığımız tepsiye güzel
Üzüm Reçeli bir şekilde yerleştiriyoruz. Ardından 2 adet yumurtamız ile 1
yemek kaşığı zeytinyağını karıştırıp tepsiye dizdiğimiz patlıcan-
Üzüm Reçeli - Çanakkale ların üzerine sürüyoruz. Ardından da tepsimizi fırına veriyoruz.
Patlıcanlarımızın üzeri pembeleşinceye kadar fırında bekletiyo-
Oturtma (Samsa, Samsı) ruz. Sonrasında ise tepsimiz fırından alıp servis ediyoruz.
Kiraz Reçeli ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ 95
Kabak Reçeli Mafiş
İncir Dolması
Basma Helvası