Page 96 - COMU-DERGI11
P. 96
YEMEK
İşte Çanakkale Yemekleri
Eğer Çanakkale iline yolunuz düşüyorsa ve İşte Çanakkale Yemekleri
Çanakkale’de ne yenir diye merak ediyorsanız işte
size Çanakkale’nin meşhur yemekleri. Çanakkale ilinin Ülkemiz bildiğiniz gibi yemekleri ile ünlü bir ülkedir.
yöresel yemeklerine göz atın ve Çanakkale’ye gidince Anadolu mutfağı denince bile insanın iştahı kabarmakta.
bu yemeklerin tadına bakmadan dönmeyin. İşte Güzide ülkemizin güzide şehirlerinden Çanakkale’de
Çanakkale ilinin yemeden dönülmemesi yemekleri… de birbirinden güzel yöresel yemekler var. Çorbasından
etli yemeğine, sebzeli yekeğinden hamur işine kadar
• Çanakkale Yöresel Çorbaları Çanakkale’ye özgü birçok yöresel yemek bulunmakta.
• Çanakkale Yöresel Ana Yemekleri Çanakkale Yöresel Çorbaları
Ovmaç Çorbası
• Çanakkale Yöresel Deniz Ürünleri Yemekleri Domatesli Tarhana Çorbası
Domatesli Tarhana Çorbası - Çanakkale
• Çanakkale Yöresel Salatalar
• Çanakkale Yöresel Tatlıları
Ovmaç Çorbası Yumurta Helvasışrreaişknro1eealhkrkbmeleapipankrMisşdsldeHiiıaraneybikanklıeirztz.iibsaeaıKmirtlrmkaiilaryaaatsyeıolipnlaznalrleıeisşagşzmatrde.ıı::nktıeğiY2tırlzaıieu)nanmr,mdivzmsieueeoktryitnkztatyıraisiraunhıdHkmyiaasaeaz)tutlı,ğevrertrılatşsıo(ysategzeıo,nöişurkiçzzeuaninkzktüı(e.azlv2arereşar(arıinrdnndıeic)eeğavkti1ymeayatdisuazkautmalmrı(dutgkaaaraörlttzşzakleıığankmıraıınteşrotaleızr--ı)
Malzemeler: 1 adet küçük boy soğan, 2 çorba kaşığı
ayçiçek yağı, 1 çay kaşığı biber salçası (eğer yoksa kırmızı
pul biberde olabilir), 1 su bardağı un, yarım bardak ve
bir buçuk litre ayrı ayrı su, 1 tatlı kaşığı tuz şeklindeki
malzemelerimizin olması gerekiyor.
Hazırlanışı: Öncelikle soğanımızı küp şeklide doğ-
rayıp ayırdığımız 2 çorba kaşığı sıvı yağımız ile pembele-
şinceye kadar ateşte bırakıyoruz. Ardında salçamızı ekleyip
karıştırıyoruz. Daha sonra üzerine ayrı olarak koyduğumuz
bir buçuk litre suyu ekliyoruz ve kaynamasını bekliyoruz. Bu
malzemelerimiz ateşte kaynamaya dursun biz öbür yandan
un ile ayrı olarak koyduğumuz yarım bardak suyu ekliyoruz
ve unu toz halinden kurtulana kadar karıştırıyoruz. Daha
sonra ocaktaki malzemelerimiz kaynamaya başlayınca bu
karıştırarak ıslattığımız unu az az kaynayan tencerenin içine
ekliyoruz. Bütün unu döktükten sonra tenceremizi karıştı-
rıyoruz ve ortalama 15 dakika pişen çorbayı ocaktan indiri-
yoruz. Çorbamız servise hazır.
94 ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ